3 Nisan 2008 Perşembe

Sahibinden.com: Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformu


2000 senesinde bir arkadaş toplantısı esnasında ortaya atılan fikir, bugün Türkiye’nin en büyük ve en güvenilir e-ticaret portallarından biri olan sahibinden.com’u bizlere kazandırdı.


Özellikle ikinci el ürünlere ulaşmanın bir zamanlar tek yolu olan gazete ilanlarının ve içerdikleri bilgilerin çok kısıtlı, ulaştırılabilirliğinin her daim sınırlı oluşu sahibinden.com fikrinin zihinlerde belirmesinin itici güçleri arasında sayılabilir. Hali hazırda otuz beş ayrı kategoride altı yüz bine yakın ilan ile kullanıcılarına sunulan sahibinden.com’a üye olmak, ilan vermek ücretsiz; ilanları okumak ise üyelik dahi gerektirmiyor. Sisteme girilen tüm ilanlar teker teker kontrolden geçirilerek yasaklıklar kategorisine girip girmedikleri belirleniyor, ardından sitede 8 hafta süresince yayınlanıyor. Sekiz haftanın sonunda ilanın sahibi ile irtibata geçilerek feedback alınıyor, ilan ya sistemden kaldırılıyor veya 8 hafta süreyle daha yayınlanıyor.


Açıldığı ilk günden bu yana çoğu e-ticaret sitesinin kullanıcılarına sunmadığı call-center hizmetini sunan site yönetimi bu sayede kullanıcı güvenini sağlamayı başarmış. Call-center 7-24 çalışırken, en geç 12 saat içinde ilan düzeltmeleri, güncellemeleri vs. konularda onay verebiliyorlar. Sistemde, bireysel olarak verilmiş ilanların yanı sıra kurumsal müşterilerin verdiği ilanları da görmek mümkün. Kurumsal müşteriler sahibinden.com’da belli bir ücret karşılığında sanal mağaza açabiliyorlar. Çeşitli opsiyonlar sunulan sanal mağaza sahipleri, ödedikleri ücrete göre dükkanlarını konumlandırabiliyorlar. Nispeten mütevazı olanlar standart alanlarda konuşlanırken, daha iddialı olanlar ise vitrinde olmayı tercih edebiliyorlar. Sanal mağaza uygulamasında mağaza sahipleri yıllık sabit bir ücret ödedikten sonra sınırsız sayıda reklam yayınlama özgürlüğüne sahipler. Satış esnasında ise kullanıcıların veya satıcıların isteği doğrultusunda güvenli e-ticaret sistemiyle satışları gerçekleştirmek belli bir ücret karşılığında mümkün. Sistem bedeli olarak bireysel müşterilerden %6 kesilirken, kurumsal müşterilerden ise %7 oranında komisyon kesiliyor.


Rek-lam-lar..


İlk kez 2001 senesinde 400 billboard kiralayarak reklamını yapan sahibinden.com,reklamların pozitif etkilerini de hissedilir boyutta yaşamış.2001 senesindeki bu kampanyanın ardından ise uzunca bir dönem reklam anlamında sessizliğini bozmayan site yönetimi, ikinci reklam kampanyasını 2007 senesinin Haziran ayında bir ay süreyle yürüttü.


Site yönetimi, bireysel ve kurumsal ilanların birbirine karıştırılmaması konusunda ise hayli hassas. Bireysel olarak bir kişinin aynı anda yayınlanan en fazla beş ilanı olması, beş ilandan fazlasına rastlandığı taktirde kendisinden ruhsat, tapu vb. belgelerin talep edilmesi de buna örnek verilebilir. Ayrıca site, kullanıcılarından da bu konuda destek bekliyor. Sistemde yayınlanan her ‘sahibinden’ ilanı, kullanıcı tarafından sahibinden olmadığı kanısına varıldığı takdirde site yönetimine raporlamak mümkün.


Re-ka-bet..


Site, vasıta kategorisinde kendi alanında bir numara iken, emlak kategorisinde ise hürriyet emlak ile yoğun bir rekabet halindeler. Pek çok ikinci el vasıta bulunabilecek e-ticaret sitesi varken, sahibinden.com rakiplerinden ürün çeşitliliği ve güvenilirliği ile farklılaşıyor. En çok gelir getiren 2 kategori, tahmin edileceği üzere, emlak ve vasıta kategorileri. Toplam cironun %70’i buradan elde ediliyor.


Sitenin kullanıcıları siteye her bir girişlerinde ortalama on iki dakika geçirirlerken, siteyi ayda 5,6 milyon kişi görüntülüyor. Günlük sayfa görüntüleme sayısı ise 13 milyon dolaylarında. Üye ve kullanıcı profiline bakacak olduğumuzda ise profilin %75’inin İstanbul’lu ve %80’inin erkek olduğunu; bunun yanı sıra üyelerin 25-60 yaş skalasında yer aldığını söylemek mümkün.


Neler neler..?


Geçtiğimiz Kasım ayından itibaren megafoto ve videolu ilan sistemi devrede. Özellikle emlak ilanlarında başvurulan bu iki yöntemden ilki olan megafoto sayesinde, özel bir cihaz tarafından çekilen tek bir kare fotoğraf ile mekanın 180 derece görüntüsüne erişilebiliniyor. Fotokurye servisi ile verilen megafoto hizmeti, kullanıcılarına 5 YTL karşılığında sunuluyor.


Son zamanlarda en çok ilgi gören alanlardan biri olan ‘hikayeni paylaş’ kısmı ise satın alma ve satma işlemleri esnasında kullanıcıları yönlendirmede çok başarılı bir araç. Kullanıcıların site ile ilgili paylaştıkları deneyimler, diğer kullanıcıları da teşvik ederken, kullanıcılar üzerinde güven yaratan unsurlardan bir diğerini oluşturuyor.


Çeşitli dergilerde sahibinden.com’un ilanlarını da görmek mümkün. Fotoline ve İki Teker bunlardan sadece ikisi…


Gelecek..


Yakın gelecekte özellikte Türkiye’de ikamet etmekte olan yabancılara daha iyi hizmet sunabilmek adına siteye İngilizce menü oluşturmayı hedefleyen site yönetimi, bunun yanı sıra, şu an için sahibinden.com konseptinin sınırları dahilinde kalmayı planlıyor.

Hiç yorum yok: