15 Nisan 2008 Salı

Bu çemberin bir halkası da siz olun!



8 Nisan Salı günü e-ticaret dersimize konuk olan Çağlar Erol bize kendisinden, internet aleminden ve kurucularından olduğu cember.net’ten bahsetti.

Cember.net bir iş çevresi geliştirme platformu. Site, üyelerine iş dünyasına yönelik bağlantılar kurma fırsatı sunmakta.
Sitenin tarihçesine göz atacak olursak, sitenin kuruluş macerası aslına bakarsınız Almanya’ya kadar uzanmakta. Çağlar Erol, iş hayatının bir kısmını geçirdiği Almanya’da, Almanların çalışma sistematiğinden, temposundan ve tarzından bir hayli etkilendi ve edindiği bilgiler ve çıkarımlarla Türkiye’ye döndü. Bununla beraber, Çağlar Erol ve eşi Nihan Çolak Erol, 2005 senesinde Almanya’daki Xing modelinden esinlenip cember.net’i hayata geçirdiler. Çok kısa sürede, beklenenin çok üzerinde performans sergileyen cember.net birkaç ay içerisinde yaklaşık 10000 üyeye sahip bir sosyal iletişim platformu haline geldi. Aslına bakacak olursak, cember.net’in bu başarısı, Türk internet kullanıcılarının sosyal ağ platformlarına olan ilgisini de gözler önüne sermekte.
İşin gerçek hayatla buluşmasının da işi ilerletmek anlamında büyük bir rol oynadığını vurgulayan Erol, 2005 senesinin Kasım ayında siteyle ilgili yapılan haberlerin basında yer almasının etkisini de ‘sunucuların kilitlenmesi’ olarak gözler önüne serdi.

Çağlar Erol internette iş yapmanın 5 anahtar kuralını da bizlerle paylaştı:

1. Proje bana para kazandırır mı?

2. Projeden çıkış noktamı belirledim mi?

3. Kriz anında ne yapmalı?

4. Proje kendi ayakları üzerinde durana kadar beni ve projeyi geçindirecek param var mı?

5. Çok çalışmak!
Siteyi kurduktan hemen sonra ise mali destek hedefli büyük şirket ziyaretleri başladı. Şirketlerin ise destek yaklaşımı genelde %80ini ilk etapta satın alıp kalan %20’yi siteyi büyütmeleri halinde satın almaları yönündeydi. 2007 senesinde ise Business Angel Almanya’dan çıkageldi ve şirketin azınlık ortağı oldu.

Sitenin gelir modeline değinecek olursak, üyelikler üzerinden para kazanıldığını söyleyebiliriz. Site, 2006 Mart ayından itibaren üyelerinden belli hizmetler karşılığı belli ücretler talep etmekte. Örneğin ‘altın üyelik’ olarak anılan üyelik tipi kullanıcılarına belli hizmet ücreti karşılığı mesajlaşma, arama, üyelik görüntüleme gibi avantajları sunmakta.

Erol çiftinin gelecek hedefleri arasında, 3 senedir tatil yapamamış olmalarına rağmen köşelerine çekilip dinlenmek, gezmek gibi aktiviteler yok. Cember.net’ten elde ettikleri bilgi birikimini ve kapitali en iyi şekilde değerlendirerek internet kullanıcılarına yeni hizmetleri yeni projelerle sunmak için kafa yormaya başlamışlar bile. Kendilerine başarılarının devamını diliyor, katıldıkları ve birikimlerini paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok: