17 Mart 2008 Pazartesi

Bir başarı timsali: Gittigidiyor.com





2001 yılının Şubat ayında hayata geçirilmiş olan gittigidiyor.com, kendisini dijital platformada bir açık arttırma sitesi olarak konumlandırmış durumda. Kurucuları arasında iki mimar bir makine mühendisi göze çarparken akıllarda oluşan ilk intiba, Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu ve Tolga Kabataş üçlüsünün mesleklerini bir kenara bırakıp zamanında internet modellerini değerlendirerek bu işte karar kılmalarının ne kadar doğru ve yerinde bir karar olduğu yönünde. Kuruluşu takip eden ilk seneler para kazanmadan tutunmalarına rağmen sonrasında büyük bir ivme yakalayarak büyüdü. Bunun yanı sıra 1.8 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısının, 450.000'den fazla günlük ziyaretçisinin ve 750.000'in üzerinde günlük satış miktarının olması bakımından da Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu olma niteliğini taşımakta.
Sitenin kuruluş aşamalarına göz atacak olduğumuzda, sitenin yaratıcılarının ‘tercihen’ içerik için çok uğraşmadıklarını, bilakis içeriği zamanla kullanıcıların oluşturduğunu görüyoruz. 2001 senesinde kurulmasının ardından ilk profesyonel çalışanını 2003 Ağustos ayında bünyesine dahil eden şirket, günümüzde 172 çalışana sahip. Bu durum, rakamlarla, şirketin kısa sürede kat ettiği yolun boyutunun bir göstergesi. 2004 senesi başlarında ise yönünü pazarlamaya doğrultan şiket ilk pazarlama deneyimini NTVMSNBC’de yaşadılar. İlk etapta ayda 500 $ gibi bir mebla ödenmesine rağmen umulanın üstünde bir verim elde edildi. Günümüzde ise pek çok alanda reklamını yapmakta.
E-bay ile yollar kesişiyor:
E-bay ile ilk temas 2004 senesinin Ağustos ayında yaşandı. O sıralar siteye yaklaşık 100000 kayıtlı kullanıcı bulunmaktaydı ve Doğan holding de pazaryerim.com adlı açık arttırma sitesini rakip olarak konumlandırmıştı. O dönemlerde çıkan e-bay’in Türkiye pazarına girebilecek olduğu dedikodularıyla harekete geçildi ve e-bay’e rekabet yerine ortaklık teklif edildi. 2006 senesinin Mayıs ayında e-bay’in CEO’sunun Istanbul’a gelmesi ile birlikte aynı senenin Haziran ayında görüşmeler başladı ve Mayıs 2007’de e-bay gittigidiyor.com’a azınlık ortağı sıfatıyla ortak oldu. Şu anda Pazar Türkiye’deki Pazar payının %90’dan fazlası gittgidiyor.com’un elinde.
Sitenin trafiği günde 530000, ayda 6000000 mertebesinde.
Şirkete taze kan: Cenk Angın
Tam da e-bay ile görüşmelerin en yoğun olduğu dönemde katıldı Cenk Angın gittigidiyor.com ailesine. Kendisi ODTU mezunu bir makine mühendisi, aynı zaman da yine ODTU’den işletme yüksek lisansını da aldığını belirtelim. Şirkete genel müdür sıfatıyla katılan Cenk Angın, hemen hemen tüm operasyonlara hakim.
Şirketin organizasyon yapısına göz atacak olursak, en temelde iki departmandan oluştuğunu görüyoruz: İlki 40 kişinin hizmet verdiği, kullanıcı desteği gibi işlerin yürütüldüğü operasyon departmanı. Diğeri ise kodların yazıldığı, sitenin geliştirildiği, görsellerle ilgilenilen IT departmanı. Şirket bünyesinde bu iki temel departmanın dışında muhasebe/finans ve CRM’yi de içinde barındıran pazarlama departmanları mevcut.
Gittigidiyor.com’da basit bir satın alma işlemin adımları ise şöyle gerçekleşiyor:
• Alıcı, aldığı ürünü satan kişiye ödeme yapar. Ödeme direkt olarak satıcıya gitmez, önce havuz hesaba yatırılır.

• Satıcı ürünü alıcıya kargo ile gönderir.

• Alıcı ürünü aldığına ve herhangi bir problemin olmadığına dair satışı konfirme eder.

• Söz konusu para, havuz hesaptan satıcıya transfer edilir.
Sadece gittigidiyor.com ile yetinmeyen bu başarılı girişimcilerin elbette ki başka başarıları da var: Şehre özel arkadaşlık siteleri İstanbul.net, İzmir.net, Ankara.net; video paylaşım kanalı: timsah.com; uzmanından haberlere ulaşabileceğiniz uzmantv.com ve son dakika haberleri için guncel.com.
Gelecek projeleri neler?
3 iş modeli daha kurmayı hedefleyen başarılı girişimciler böylece Türkiye’de yapmadıkları bir iş modeli kalmayacağını da belirtiyorlar. Bu üç iş modelinden biri reklam network’u, diğeri kariyer projesi ve sonuncusu ise bir karşılaştırma sitesi olarak karşımıza çıkacak.
Kendilerine değerli katılımlarından ötürü teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Hiç yorum yok: